Ofisboyz 2Το 2003 στην Ιστανμπούλ χτυπάει για πρώτη φορά η καρδιά των Οfisboyz. Προφανής η ειρωνία της βάπτισης τους: μια φτυσιά διαρκείας στην αγορά εργασίας και τους Γιάπις. “Αγόρια Γραφείου” χωρίς καμία διάθεση καριέρας, χωρίς καν ελπίδα δουλειάς σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και τα κακοπληρωτέα μεροκάματα. Οι Οfisboyz έχουν επίγνωση της ταξικής τους θέσης και γνώσεις από το μεγαλύτερο σχολείο, αυτό του δρόμου! Και υπερασπίζονται τις επιλογές τους σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα που ζουν. Εν μέσω Τουρκο-Αμερικάνικων διπλωματικών συγκρούσεων για τον πόλεμο του Ιράκ, πόλεμο της κυβέρνησης του ΑΚΡ με την Αριστερά και τους εκατοντάδες νεκρούς κρατούμενους από τις απεργίες πείνας, την κηδεμονία του ΔΝΤ και τις απόπειρες στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Μια μακριά κατάσταση έκτατης ανάγκης για το καθεστώς, μια μακριά καταπιεστική κατάσταση για την κοινωνία. Που επηρεάζει και το ίδιο το συγκρότημα καθώς πραγματοποιεί την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση το 2005.

R-3618779-1337606073-3477.jpegΈνα από τα πρώτα αντιφασιστικά σκίνχεντ γκρουπ στην Τουρκία από φανατικούς οπαδούς της Beşiktaş J.K *. Μια Oi! \ Streetcore μπάντα με περισσότερη δόση χουλιγκανισμού, απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Και με αναφορές στη δικαιοσύνη και στους κώδικες των δρόμων, μπόλικη βοσπορική υπεριφάνεια, αντιφασιστικά και αντικαθεστωτικά τραγούδια. Και από τα λίγα και τυχερά συγκροτήματα της Πόλης που κατάφερνουν να περιοδεύσουν στην Γερμανία, το 2008, μαζί με τους φίλους τους Forbidden Kings από την Στουτγκάρδη. Καρπός αυτής της συνεργασίας ένα split 7″ EP -σε περιορισμένα αντίτυπα- και τον τίτλο “Meet The Boys”.

ofisboyz1Ένα χρόνο αργότερα θα ακολουθήσει και η μοναδική έως τα τώρα ολοκληρωμένη τους δουλειά, υπό τον τίτλο “Bosphorus Pride”. Στο CD περιέχονται 10 τραγούδια, εκ των οποίων όλα στα Αγγλικά εκτός ενός: του “Sık Bakalım”. Που (σε ελεύθερη απόδοση) θα πει κάτι σαν “για να δούμε τι θα δούμε”. Και ενώ ξεκίνησε σαν οπαδικός ύμνος του μαυραετού, μετά την εξέγερση του Gezi Parkı το 2013, μετενσαρκώθηκε σε αντιμπατσικό ύμνο! Και ως γνήσιοι Μπεσικταίοι χουλίγκανοι που είναι, μας φυλάν σαν έκπληξη -στο “κρυφό κομμάτι” του CD- το Karakartal (μαυραετός) για να μας πικάρουν ή να μας ξεσηκώσουν!

Ένα χαρούμενο και απολαυστικό άσμα που, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, σε προκαλεί να χορέψεις μιμούμενος τον αέτο με το πόγκο του κάβουρα!! Τέλος στον δίσκο τους συμπεριλαμβάνουν και τα τρια κομμάτια του προγενέστερου split EP, ενώ οι νεότερες συνθέσεις τους ξεφεύγουν ξεκάθαρα προς -american style- hardcore και punk μονοπάτια.

a4169087092_10Κάτι που δεν μας εντυπωσιάζει όταν, μετά από μια μεγάλη παύση, το περσινό καλοκαίρι ανεβάζουν στον ψηφιακό αέρα ένα καινούριο κομμάτι, το Scarves Over Ties:
In the streets on the terraces / Hate the business / Scarves over ties! / Stop trying to sell us what has already been ours / Scarves over ties!

12998660_1054604011266830_7496453360618262069_n

Με μεγάλη χαρά και προσμονή αναμένουμε την επόμενη συναυλία (Σάββατο 14/5) της ομάδας Πείραμα στην Υπόγα της Καλλιδρομίου 94. Συναυλία ενάντια στη κρατική καταστολή σε τουρκία και ελλάδα, με την συμμετοχή των συκροτημάτων: Τοξικά Απόβλητα, Πάνκρεας, Pirates City και Οfisboyz φυσικά! Ευκαιρία για να γίνει πράξη το “Meet The Boys”, να συζητήσουμε και να γνωριστούμε.

*  Το οπαδικό κίνημα και ο χουλιγκανισμός στην Κωνσταντινούπολη (και την Τουρκία γενικότερα) είναι μια πολύπλοκη υπόθεση για όποι@ν προσπαθεί να κατανοήσει την πραγματικότητα. Προς το παρόν για την κατανόηση της μπάντας και μόνο, κάποιες σημειώσεις.

hyIomjydΤο Çarşı σημαίνει Παζάρι / Αγορά: αν όχι με την αρχαία σημασία, σίγουρα με την έννοια του τόπου κοινωνικών συναντήσεων και συναθροίσεων. Υπάρχει από το 1982 ως οπαδικός σύνδεσμος της Μπεσίκτας. Και προέκυψε σαν όνομα από το σύνθημα “Çarşı her şeye karşı!” που θα πει “Παζάρι ενάντια σε όλα!”. Το ενσωματωμένο αναρχικό “αλφάδι” στο λογότυπο του δείχνει την αντιδραστικότητα του ως προς τις Αρχές. Δυναμικός, αντιφασιστικός σύνδεσμος που γιγαντώθηκε μέσα στις αντι-Ερντογανικές πορείες και εξεγέρσεις του 2013. Πολλά μέλη του φυλακίστηκαν όχι μόνο για συμμετοχή τους στα γεγονότα της Taxim και του Gezi Parkı αλλά ακόμα και για συνθήματα τους ενάντια στον Σουλτανοπρόεδρο! Επίσης λόγω της μεγάλης του πολιτικής επιρροής στην άγρια νεολαία -όχι μόνο του γηπέδου αλλά και της πόλης- οι ακροδεξιοί της ομάδας συνασπίστηκαν ως αντίπαλο δέος υπό τον σύνδεσμο “1453 Kartal”.

176132-st-galerieIstanbul United: Ταγίπ το νου σου, η Κωνσταντινούπολη είναι ενωμένη! Στις 31 Μαή 2013, μετά από καθημερινές συμπράξεις και συγκρούσεις με την αστυνομία, ανακοινώνεται και επισήμως η συνεργασία των 3 μεγαλύτερων οπαδικών συνδέσμων της πόλης ενάντια στον Ερντογάν! Αυτοί που μέχρι πρότινος συγκρούονταν βλακωδώς μεταξύ τους, συγκροτούν κοινό μέτωπο σύγκρουσης ενάντια στην κυβέρνηση. Ο δρόμος μας φέρνει πιο κοντά, έστω και προσωρινά, ενάντια στον πραγματικό εχθρό. Κάτι που στην Αθήνα δεν κατάφερε ούτε η πλατεία συντάγματος το 2011… Κοσμοϊστορικό γεγονός, γυρίστηκε και σχετική ταινία ντοκιμαντέρ: Official Trailer !

Περισσότερα για την ιστορία μπορείτε να διαβάσετε ψηφιακά (στα Αγγλικά) στο υπό έκδοση βιβλίο Everywhere Taksim: sowing the Seeds for a New Turkey at Gezi, των Isabel David, Kumru F. Tokta, από το Amsterdam Univercity Press. Κεφάλαιο 8, σελίδα 137.

D o w n l o a d s :

demo
bosphorus pride

 

http://ofisboyz.bandcamp.com/music

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s